28. apríla 2024

Chutné gaštany na tri rôzne spôsoby

V modernej gastronómii sa gaštany využívajú celoročne. Varené gaštany tvoria vynikajúci základ nielen do sladkých zákuskov a dezertov, ale aj do polievok, plniek a tiež ako príloha k mäsitým pokrmom. Z plodov gaštana jedlého sa vyrába nielen múka a pyré, ale aj rôzne druhy likérov.

Z gaštanov je možné pripraviť aj skvelú krémovú polievku. Na chutnú gaštanovú polievku budete potrebovať tieto suroviny: 200 g predvarených gaštanov, 200 g zeleru, jedna menšia cibuľa, pár kvapiek oleja a citrónovej šťavy. Zeleninový vývar, smotana na varenie, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie.

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme v ňom cibuľu nakrájanú na malé kúsky. Potom pridáme nakrájaný zeler, vývar a vodu. Zmes osolíme a podusíme. Neskôr pridáme predvarené gaštany a koreniny. Po uvarení ingrediencie vymixujeme a na záver primiešame smotanu na varenie. Polievku dochutíme citrónovou šťavou a pred podávaním dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.  

Máte radi pečeného moriaka? Na moriaka s gaštanovou plnkou budete potrebovať tieto suroviny: moriak, do plnky 220 g gaštanov, kuracia pečeň, 2 rožky, 1 dl mlieka, 80 g masla, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového kvetu a petržlenová vňať.

Pred pečením moriaka pripravíme gaštanovú plnku. Gaštany olúpeme, nahrubo nasekáme a uvaríme. V druhom hrnci podusíme na masle pečienku, nakrájanú na malé kúsky. V miske zalejeme rožky s mliekom. V druhej miske vymiešame maslo s troma žĺtkami a všetko spolu – vlhké rožky, pečienku, gaštany a koreniny zmiešame. Na záver pridáme vyšľahané bielky. Zmesou naplníme moriaka a pečieme vo vyhriatej rúre tradičným spôsobom.   

Akú zvoliť sladkú bodku na záver? Vyskúšajte skvelú rumovo-gaštanovú roládu. Stačí si pripraviť tieto suroviny na cesto: 3 vajcia, 4 lyžice kryštálového cukru, 7 lyžíc polohrubej múky, 2 lyžice oleja a 2 lyžice vody. Do plnky budete potrebovať: 250 g gaštanového pyré, 150 ml smotany na šľahanie a pár kvapiek rumu. Na ozdobu: ovocný džem, kakao alebo strúhaný kokos.

Z vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vodu, olej, múku a všetko spolu premiešame. Potom zľahka do cesta zapracujeme sneh z bielkov. Cesto upečieme a necháme vychladnúť. Následne vyšľaháme gaštanové pyré s rumom a do zmesi zapracujeme aj šľahačku. Korpus potrieme plnkou a môžeme dozdobiť aj ovocným džemom. Zrolujeme a uložíme do chladničky. Pred podávaním roládu posypeme kakaom alebo strúhaným kokosom.