27. apríla 2024

Detská izba – farby a materiály

Pri zariaďovaní detskej izby je dobré uprednostniť prírodné materiály a farby, ktoré vyvolajú pozitívne emócie. Vyhnúť sa treba krikľavým odtieňom a príliš pestrým farebným kombináciám, ktoré v priestore pôsobia chaoticky. Vítané sú jemné farby a pastelové odtiene.   

Detská izba má byť odrazom osobnosti dieťaťa, ktoré v nej vyrastá. Priestor, ktorý mladého človeka formuje má byť účelne zariadený, farebne vyvážený, priestranný a hravý. Dieťaťu má poskytovať pohodlie v každom smere – nielen pri hraní a učení, ale aj pri odpočinku.    

Do detskej izby je vhodné vyberať nábytok a bytové doplnky z prírodných materiálov a dobré je, ak sa na vytváraní svojho kráľovstva podieľajú aj samotné deti. Základom bezpečnej detskej izby je stabilný drevený nábytok, bez ostrých hrán a sklenených výplní. Vyhnúť sa treba nielen výrobkom zo skla, ale aj z iných krehkých materiálov, ktoré sú ľahko rozbitné.  

Všetok nábytok v detskej izbe má mať oblé hrany a z akýchkoľvek skriniek či truhlíc je pri celkom malých deťoch potrebné odstrániť aj kovanie. V prípade šatníkov a skríň je nevyhnutné, aby sa ľahko otvárali nielen zvonka, ale aj zvnútra a aby všetko zariadenie malo zdravotne neškodný povrch.

Viac voľného priestoru v kráľovstve detí možno dosiahnuť pomocou mobilného nábytku, ktorý sa dá podľa potreby presúvať. Na hračky sú ideálne prepravky, škatule a koše, na knihy a školské pomôcky kontajnery na kolieskach. V malých izbách sa dobre uplatní poschodová posteľ, ktorej súčasťou je aj úložný priestor.