27. apríla 2024

Dokonalé osvetlenie obývačky

Svietidlá v domácnosti zohrávajú dôležitú úlohu, preto ich umiestnenie je potrebné plánovať premyslene. Ešte pred kúpou svietidiel je rozloženie hlavného a doplnkového osvetlenia nutné správne naplánovať. Dôraz treba klásť nielen na pracovnú časť dňa, ale aj na čas, ktorý je určený odpočinku.   

Obývacia izba je dominantou každého obydlia. V nej trávime veľa času nielen pri práci, ale aj pri relaxácii. Preto je potrebné do centra domácnosti zvoliť niekoľko typov osvetlenia. Hlavným zdrojom svetla v priestore je centrálne osvetlenie, obvykle v podobe lustra. To je dobré doplniť aj o ďalšie zdroje osvetlenia – o stojanové svietidlá, bodové osvetlenie alebo o LED pásy.

Doplnkové svietidlá zabezpečia, aby v priestore nevznikli hluché miesta bez svetla. Jedná sa o praktické stojanové svietidlá a rôzne dekoratívne lampičky. Svietidlá zohrávajú veľkú úlohu pri vytváraní atmosféry, preto je vhodné siahnuť tiež po stmievačoch, ktorými sa dá intenzita osvetlenia regulovať podľa potreby. Dnes je celkom jednoduché intenzitu a farbu svetla regulovať diaľkovým ovládaním.  

Nie vždy je potrebné osvetľovať celú miestnosť, interiér často potrebuje svetlo len z malého, decentného svietidla. A vtedy prichádzajú na scénu rôzne dekoratívne lampy a lampičky, ktoré do príbytkov prinášajú skvelú atmosféru. Súčasný trh ponúka rôzne druhy dizajnových dekoratívnych lámp najrôznejších tvarov, veľkostí, materiálov a farieb. Malé stolové lampy je možné použiť nielen na pracovné stoly, ale aj na konferenčné stolíky.

Dekoratívne lampy majú rôzne tvarované podstavce a rôzne druhy tienidiel – kovové, sklené, plastové či textilné. Všetky sú charakteristické tým, že tlmia svetlo žiaroviek. Tlmené svetlo je vhodné nielen do spální, ale aj do obývačiek, ak rodina chce práve v nich odpočívať. No pri výbere svietidiel do obývačky je vždy potrebné dbať na vytvorenie súladu nielen s nábytkom, ale aj s ostatnými bytovými doplnkami.