28. apríla 2024

Čo nepodceniť pri zariaďovaní predsiene

Ako zariadiť predsieň? Predsieň je len malá miestnosť v domácnosti, ktorá plní predovšetkým praktickú úlohu. Preto má byť viac funkčná, než reprezentatívna, no aj napriek tomu môže pôsobiť príjemne a útulne. 

Malú predsieň je pomerne ťažké zariadiť tak, aby vyvolala dojem priestrannosti. No ak chcete priestor aspoň trochu opticky zväčšiť, steny aj nábytok by mali byť vo svetlých farbách. Zabudnúť netreba ani na kvalitné osvetlenie a veľké zrkadlá. Zrkadlá je možné použiť aj ako dekorácie, ktoré úžasne priestor presvetlia a zväčšia.

So zrkadlami sa dá uskutočniť množstvo trikov, ktoré zväčšia miestnosť aj bez stavebných úprav. Nie zriedka sú nimi v predsieni pokryté aj celé steny. A pokiaľ chcete, aby zrkadlo v priestore pôsobilo reprezentatívne, venujte pozornosť aj rámu. Skvelým tipom sú tiež dvere so zrkadlom, ktoré opticky predsieň prehĺbia.

Výber funkčného nábytku je jedným z najdôležitejších aspektov pri zariaďovaní malého priestoru. Čalúnená lavica alebo kreslo, k tomu praktický vešiak a čo najviac úložného priestoru na zvršky a obuv. V stiesnenejších podmienkach vešiaková stena môže byť vybavená nielen vešiakmi na vešanie zvrškov, ale aj miestom na sedenie a poličkou na topánky.    

Pokiaľ dom alebo byt disponuje veľkorysými priestormi, do priestrannejšej predsiene či väčšej chodby je možné umiestniť aj vstavané skrine. Vstavané skrine sú typický úložný priestor, vhodný do vstupných priestorov. K bežnému vybaveniu vnútra patria police, drôtené koše a škatule, ktoré sú obvykle dajú umiestniť variabilne.

Zásuvky sú praktickým prvkom vnútorného vybavenia každej vstavanej skrine. Dno zásuviek má byť však dostatočne pevné, vhodné aj na odkladanie hmotnostne ťažších predmetov. Praktickým detailom, ktorý v zásuvkách pomáha udržať prehľad a poriadok, je ich vnútorné členenie. Pokiaľ sa nábytok dá zhotoviť na mieru, veľkosť zásuviek a spôsob členenia nie sú ničím limitované.