27. apríla 2024

Skvelý recept na tekvicový koláč

Látky, ktoré obsahuje zelenina sa nedajú uložiť do zásoby, ich prísun má byť pravidelný – najlepšie denný. Organizmus tak dokáže lepšie zvládať nielen záťaž, stres a vyčerpanie, ale aj rôzne infekcie.      

Žlté, oranžové, biele a zelené tekvice sú symbolom jesene. V jesennom období vynikajú tieto plody v kuchyniach nielen ako krásne dekorácie, ale najmä ako výživná ingrediencia v mnohých pokrmoch.        

Letné aj zimné odrody tekvíc posilňujú imunitu a trávenie. Plody obsahujú veľa vody, vlákniny, vitamínov a minerálov. Z tekvíc sa najčastejšie varia polievky a prívarky, no možno ich aj zapekať alebo vyprážať.

Aby sme si tekvice mohli vychutnávať počas celého roka, možno ich aj zavárať. A to rovnakým spôsobom, ako inú zeleninu zo záhrady – ako uhorky, papriky a červenú repu alebo na sladko, ako ovocný kompót.         

Z tekvice je možné pripraviť aj chutné nápoje, nátierky či marmeládu. Na lahodnú domácu marmeládu potrebujete len tekvicu, trstinový cukor, citrónovú šťavu, škoricu a na nátierku iba tekvicu, kyslú smotanu, olej, cesnak a soľ.

A ako pripraviť tekvicový koláč? Na chutný tekvicový koláč budete potrebovať hrnček tekvicového pyré, 2 vajíčka, 1/2 hrnčeka trstinového cukru, 1/2 hrnčeka oleja a 1,5 hrnčeka hladkej múky.

Ďalej budete potrebovať 1/2 hrnčeka mletých orechov, 1/2 balíčka prášku do pečiva, necelú čajovú lyžičku mletej škorice, štipku drveného muškátového orieška a štipku drvených klinčekov.   

Postup: v miske vymiešajte vajíčka s trstinovým cukrom, potom pridajte olej a tekvicové pyré. Po premiešaní pridajte hladkú múku, prášok do pečiva, mletú škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a orechy.

Cesto vylejte do sklenenej misy a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte na 180 stupňoch, približne 25 minút. Hotový koláč pred podávaním ozdobte práškovým cukrom a servírujte s čajom.