29. marca 2024

Dobré ráno sa začína v noci

Spálňa je miestnosť, ktorá má evokovať pohodu a pokoj. Má mať príjemný vzhľad, byť čistá, uprataná a dôkladne vetraná. V spálni sa však treba pravidelne starať nielen o nábytok, podlahu a kvety, ale aj o lôžko – o matrace, vankúše a prikrývky.

Kto nespáva dobre, ten by sa mal zamerať na kvalitu postele a matraca. Pokiaľ ráno vstávate „rozlámaní“ s bolesťami chrbta alebo hlavy, zaostrite svoju pozornosť na veľkosť postele, kvalitu roštu, tuhosť matraca a druh vankúšov, ktoré používate.

Pokiaľ ste si vybrali do spálne správny matrac, v miestach vyvýšenia tela – v okolí ramien a bokov, materiál prirodzene ustupuje a v krížovej oblasti kontúry tela vypĺňa. Matrac z elastickej peny umožňuje totiž takzvaný aktívny spánok.

Moderné matracové výplne deklarujú aj rôzne antistatické, antibakteriálne a termoregulačné vlastnosti. Matrac má byť chránený aj zdravotne neškodným snímateľným poťahom, ktorý sa ľahko perie. Raz za mesiac je dobré matrac otočiť, aby sa z oboch strán opotreboval rovnomerne.

Každé ráno treba matrac nechať po noci vyvetrať a približne raz za dva týždne treba z neho vysať prach vysávačom, a to z oboch strán. Čo sa vankúša týka, skvelým tipom je anatomický vankúš z pamäťovej peny. Ideálne prikrývky sú z prírodných materiálov.

Harmónii v spálni neprospieva elektronika, príliš chladne pôsobiace prvky a krikľavé farby. Tiež sa vyhnite nábytku s ostrými hranami, rastlinám s prenikavou vôňou a obrazom s výjavmi, ktoré vyvolávajú pochmúrnu náladu.