28. apríla 2024

Aké výhody prináša pravidelné športovanie?

Aj váz zaujíma odpoveď na otázku, prečo sa venovať športovaniu pravidelne? Šport má blahodarné účinky na fyzickú aj psychickú kondíciu, skvelo zvyšuje odolnosť organizmu, pozitívne pôsobí na telesné aj duševné zdravie.      

Športovanie posilňuje imunitu, srdce a cievy, dýchací a tráviaci systém, tiež celý pohybový aparát – kosti, kĺby, šľachy, väzy a svaly. Významne eliminuje riziko vzniku civilizačných chorôb, dodáva energiu a dobrú náladu.  

Pohyb zohráva v ľudskom živote nezastupiteľnú úlohu a správny pohybový vývoj v mladosti zabezpečí dobré pohybové stereotypy aj v dospelom veku. No nie každá pohybová aktivita je rovnako vhodná pre každého.

Najmä športovanie v detskom a v seniorskom veku má svoje špecifiká. Je nutné prihliadať na dĺžkou aj intenzitu cvičenia a podceňovať nemožno ani správnu techniku. Dôležitý je tiež aktuálny zdravotný stav.    

Kto má dobrú kondíciu, ten má viac sily a energie, aj viac sebavedomia. Pri každom športe je však dôležité mať správne športové návyky a pred, počas a po cvičení dodržiavať isté pravidlá a overené zásady.   

Na začiatku cvičenia je potrebné svaly zahriať a rozcvičovať ich postupne. Počas cvičenia treba rešpektovať určité limity, ktoré nemožno prekračovať. V každom ročnom období je po cvičení nutný aj oddych.   

Športovec má dbať tiež na správnu životosprávu – kvalitnú výživu a dostatočný pitný režim, aby všetky športové aktivity pôsobili na organizmus v každom smere blahodarne a nie naopak.