27. apríla 2024

Ako si správne nastaviť bicykel?

Viete, že na dobre nastavenom bicykli je jazda neporovnateľne komfortnejšia a bicykel sa oveľa ľahšie ovláda? Správne nastavenie bicykla je dôležité nielen kvôli pohodliu a lepšiemu výkonu, ale najmä z bezpečnostných a zdravotných dôvodov. 

Pri jazde na bicykli by chrbtica cyklistu mala byť rovná, prípadne jemne zaoblená do prirodzenej podoby „S“ a dôležitú úlohu zohráva tiež správna poloha panvy. Dobrá poloha tela svaly a kĺby pri bicyklovaní tak rýchlo nepreťaží a umožňuje im aj efektívnejšie pracovať.      

Nesprávne nastavenie bicykla môže zapríčiniť nevhodné pohybové návyky a zlé držanie tela môže spôsobiť nielen bolesti chrbtice, ale aj hlavy. Ako si nastaviť sedlo, riadidlá, brzdové páky a pruženie na bicykli?

Sedlo na bicykli je v optimálnej výške vtedy, ak pri šliapaní do pedálov nemá cyklista potrebu pohybovať panvou sprava doľava a zároveň sa mu pri jazde nerozchádzajú od seba kolená. V prvom prípade je sedlo príliš vysoko, v druhom prípade je príliš nízko.

Uhol medzi stehennou a holennou kosťou má zvierať cca dvadsaťpäť až tridsať stupňov a veľmi dôležitý je tiež správny sklon sedla. Vzdialenosť a výška riadidiel ku sedlu sa odlišuje od preferovanej pozície cyklistu.

Vyššie nastavené riadidlá predstavujú vzpriamenejšiu jazdu, nižšie opak. Šírku riadidiel tiež možno nadstavovať individuálne, no brzdové páky je dobré mať tak, aby sa zápästný kĺb nemusel počas jazdy a pri brzdení ohýbať.  

Niektoré bicykle umožňujú aj nastavenie pruženia. Na začiatku je možné zvoliť nastavenie stredné a po odskúšaní rýchlosti a tvrdosti odpruženia v teréne je dobré pruženie zvoliť podľa potreby.