28. apríla 2024

Spokojnosť rodiny začína v kuchyni

Krásna a účelná – to je hlavná charakteristika súčasnej kuchyne, ktorá je technicky špičkovo vybavená a prakticky zariadená. Moderná kuchynská linka a ostatný nábytok sú prepracované do najmenších detailov, celej rodine poskytujú maximálny komfort.      

Pred zariaďovaním kuchyne sa zamyslite nad tým, koľko času v tomto priestore trávite, ako často zvyknete variť a aký počet ľudí v nej stoluje. Od týchto údajov sa má odvíjať veľkosť kuchynskej linky, výber spotrebičov a jedálenského nábytku.

K ideálnym farbám do kuchyne tradične patria biele a hnedé odtiene, ktoré pôsobia nadčasovo. No dobré je, ak v miestnosti prevládajú skôr svetlejšie farby, aby priestor nepôsobil stiesnene, ale vzdušne.

Praktická kuchyňa potrebuje centrálne aj lokálne osvetlenie. Ako vybrať správne svietidlá do kuchyne? Výber svetelných zdrojov závisí najmä od toho, na aký účel sa používajú.

Pri výbere viacerých svietidiel je potrebné dbať na to, aby esteticky spolu ladili. Na základné osvetlenie kuchyne dobre poslúži stropné svietidlo s difúznym svetlom, ktoré sa svojim charakterom najviac podobá dennému svetlu.

V kuchyni je tiež nutná inštalácia svietidiel, ktoré zvlášť osvetlia pracovnú plochu. V miestnosti je dobré využiť tiež doplnkové nástenné svietidlá, ktoré svietia čiastočne smerom nadol aj nahor, čo priestor opticky zväčšuje.

Nad jedálenským stolom by malo byť svietidlo, ktoré svojím vzhľadom a kvalitou svetla navodí príjemnú atmosféru pri stolovaní – na tento účel je najvhodnejší svetelný zdroj s tienidlom z matného skla.