27. apríla 2024

Ako zariadiť detskú izbu čo najlepšie?

Vzhľad detskej izby má na vývoj detí väčší vplyv, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Nechajte preto svoje ratolesti, aby sa podieľali na zariaďovaní svojho detského kráľovstva a uvidíte, že si ho zamilujú!     

Deti už okolo tretieho roka života mávajú konkrétne predstavy o tom, ako by mala vyzerať ich detská izba a dobré je, ak rodičia dokážu tieto detské túžby a priania pri zariaďovaní aj zohľadniť.   

Okolo šiesteho roka života mávajú deti jasnú predstavu o tom, aké farby a dekorácie vo svojej izbe chcú. Medzi desiatym a trinástym rokom obvykle majú záujem už celkovo určiť, ako má izba vyzerať do detailov.         

Je dôležité vedieť, že prostredie, kde dieťa vyrastá, by malo byť zdravé, bezpečné a inšpiratívne, no tiež praktické – povzbudzujúce aj upokojujúce. Má poskytnúť dostatok priestoru na učenie, hranie, odpočinok aj spanie.   

Pri výbere a usporiadaní nábytku je potrebné zohľadniť veľkosť miestnosti a vhodne voliť farby. Každý rodič urobí dobre, keď v tejto fáze prizve svoje deti, aby sa na zariaďovaní priestoru podieľali aj ony.   

Vybavenie detskej izby má byť vždy primerané veku a záujmom dieťaťa. Veľmi dôležitá je správna kombinácia dominantných a doplnkových farieb, ktoré dokážu miestnosť zharmonizovať – zútulniť aj osviežiť.   

Vďaka dobre zvoleným svetlým a tmavým odtieňom možno detskú izbu tiež opticky zväčšiť alebo zmenšiť. Jemné farby a pastelové odtiene priestor pocitovo zväčšia aj prevzdušnia, čo umocní príjemnú atmosféru.