28. apríla 2024

Akú zástenu vybrať do kuchyne

Pracovná doska a zástena sú najviac zaťažované plochy v kuchyni. Denne odolávajú vode, vysokým teplotám, výparom, mastnote a znečisteniu. Pri výbere preto upriamte svoju pozornosť na kvalitné materiály, ktoré sa ľahko udržiavajú čisté.     

Zástena za pracovnou doskou v kuchyni má byť pevná, nenasiakavá, odolná proti poškriabaniu, teplu a chemikáliám. Nemá byť náročná na údržbu, preto má byť čo najmenej komplikovaná, bez zbytočných delení. V modernej kuchyni sú preferované zásteny z keramických obkladov, tehál, kaleného skla a vinylových tapiet, no tiež z kameňa – z mramoru a žuly.

Všetky tieto materiály vynikajú svojou dobrou kvalitou a majú pomerne dlhú životnosť, nerobí im problém vysoká teplota a dobre znášajú aj mechanické namáhanie. Pôsobia exkluzívne a v modernej bytovej architektúre patria k aktuálnym trendom.

Čo sa dizajnu týka, dnes sú v kurze veľkorozmerné aj malorozmerné keramické obklady. V súčasných kuchyniach sa pomerne často vyskytujú aj zásteny z tehlového obkladu, keďže tehly s glazúrou sú odolné voči vode aj mastnote.

Kuchynská zástena z kaleného skla je vzhľadovo veľmi atraktívna a tiež ľahko umývateľná. Má vysokú pevnosť a odolnosť voči teplotným výkyvom. Keďže sklo dobre odráža svetlo, takáto zástena opticky prehĺbi aj priestor v miestnosti.

Vhodným materiálom na kuchynskú zástenu je tiež grafosklo, ktoré vyniká efektnými grafickými motívmi. A pokiaľ sa rozhodnete vytvoriť kuchynskú zástenu pomocou vinylových tapiet, tie sú rovnako dobre umývateľné a odolné voči pare aj vyšším teplotám.

Ak máte záujem o jednoliaty celok kuchynskej dosky so zástenou, to je možné vytvoriť z rôznych kompozitných materiálov. Kompozitové materiály zaujmú na prvý pohľad, no sú hlavne tepelne i chemicky vysoko odolné a hygienické. Radosť variť!