4. mája 2024

Ako zrenovovať záhradný nábytok z paliet

Drevené palety sú ľahko dostupný materiál a možno z nich vyrobiť krásne originálne stoly, kreslá alebo postele do interiéru aj do exteriéru. Ako sa však o tento typ nábytku postarať, ak už nie je vo forme a vy mu chcete vrátiť jeho pôvodný šmrnc?

Interiérový nábytok z paliet vydrží dlhé roky bez zásahov, no ten záhradný musí celoročne odolávať rôznym poveternostným vplyvom, preto potrebuje z času na čas náležitú starostlivosť. Ako sa o renováciu postarať? Starý náter z paliet najprv zbrúste šmirgľovým papierom, aby bol povrch dokonale hladký.

Drevo zbavte prachu a nečistôt a predtým, než sa pustíte do farebného tónovania, použite impregnačný náter. Vhodný je napríklad Xyladecor Xylamon HP BPR, ktorý nábytok ochráni aj pred drevokazným hmyzom a hubami.

Zároveň zvýši priľnavosť vrchného náteru a vyrovnáva nasiakavosť dreva. Pri impregnovaní sa vždy riaďte pokynmi výrobcu, väčšinou však stačí na drevo použiť len jednu vrstvu impregnačného náteru.

Po naimpregnovaní dreva je potom len na vás, aký typ vrchného náteru použijete. Vybrať si môžete medzi lakom, ktorý drevo chráni pred vonkajšími vplyvmi a zachováva jeho prirodzený vzhľad alebo medzi lazúrou, ktorá ho aj čiastočne zafarbí.

Alebo si vyberte farbu, ktorá povrch dokonale prekryje. Natieranie by však malo prebiehať v suchom počasí, s teplotami od 5 do 30 °C. A aký odtieň zvoliť? Širokú paletu farieb vhodných na nátery záhradného nábytku ponúka napríklad rad Luxol Originál .

Tento produkt chráni drevo pred UV žiarením, zvyšuje jeho vodovzdornosť,  mechanickú odolnosť a tiež priľnavosť náteru. Klasikou tohto radu je tenkovrstvá olejová lazúra Luxol Originál, ktorá ponúka výber zaujímavých odtieňov pričom zvýrazňuje aj prirodzenú štruktúru dreva.

Trendy odtiene a patinový vzhľad získate, ak siahnete po dekoračnej lazúre Luxol Originál Vintage. Matne saténový vzhľad a okamžitú ochranu dreva pred dažďom či prachom ponúka najnovší výrobok tohto radu – Luxol Originál AQUA.

Pokiaľ túžite po zaujímavých odtieňoch, tie nájdete medzi krycími lazúrami Luxol Dekor. Krycia olejová lazúra na vodnej báze chráni drevo pred poveternostnými vplyvmi a UV žiarením. Náter vyniká stálou farebnosťou, s matne saténovým vzhľadom a zároveň ponecháva viditeľnú štruktúru dreva. A okrem náterov v exteriéri sa hodí aj na drevené prvky v interiéri.