28. apríla 2024

Ako vyberať farby do domácnosti

Každý z nás má obľúbené farby, pri ktorých sa cíti pokojne a bezpečne. Preto pri zariaďovaní domácnosti je dobré zamerať sa len na také spektrum farieb a odtieňov, ktoré na nás pôsobí harmonicky a príjemne.         

Ak práve zariaďujete domácnosť a rozmýšľate o tom, podľa akého kľúča zvoliť farby podláh, prinášame vám niekoľko tipov. Na úvod zoberte do úvahy veľkosť izieb a prísun denného svetla do miestností. Malú alebo tmavú izbu dokáže rozjasniť svetlá podlaha a tmavá má opačný efekt.         

Svetlé odtiene dodávajú miestnostiam nadčasový vzhľad, no nábytok v miestnosti so svetlou podlahou by mal byť aspoň o jeden – dva odtiene tmavší, aby interiér nepôsobil príliš fádne.

Podlaha v tmavších farebných odtieňoch dodá miestnostiam dojem stability, pohodlia a elegancie. Výborne sa kombinuje s bielymi stenami a s nábytkom vo svetlých tónoch.

Interiér s tmavou podlahou je dobré oživiť farebnými doplnkami. Veľa tmavej farby v priestore pôsobí pochmúrne, skôr sa hodí do miestností, kde preniká dostatočné množstvo svetla.           

Podlaha s priznanou štruktúrou dreva vytvára v domácnosti harmóniu, prírodný vzhľad krytiny miestnosti zútulní a bledohnedé či béžové odtiene podporujú pokojnú náladu.

Bielu a šedú farbu podlahy obvykle volia milovníci moderného dizajnu. Podlahová krytina v týchto farbách je neutrálna, často je považovaná za nadčasovú.

Odvážni bytoví dizajnéri sa nevyhýbajú ani štýlovej červenej alebo čiernej podlahe. Podlahová krytina ladená dočervena prináša do interiéru teplo a čierna farba v priestore vyvoláva pocit luxusu.