27. apríla 2024

MDŽ – oslava nežného pokolenia

Medzinárodný deň žien sa zapísal do našich kalendárov už pred mnohými rokmi. Väčšina mužov v tento deň ženám vo svojom okolí prejavuje úctu a vďaku za ich starostlivosť, láskavosť a obetavosť.   

Ženy vnášajú do života lásku a nehu. Pre rodinu sa dokážu obetovať bez toho, aby očakávali odmenu. Preto niet divu, že každoročne, práve ôsmeho marca, chce väčšina mužov nežnému pohlaviu vzdať hold za ich silu a odvahu.    

Ženy sú nositeľky života a ochrankyne rodín, do ktorých vnášajú jedinečné hodnoty – kultúru, krásu, pôvab a dobro. Medzinárodný deň žien je sviatok, ktorý pripomína výnimočnosť a dôležitosť žien v spoločnosti.        

Medzinárodný deň žien je sviatok, ktorý vznikol na počesť štrajku newyorských krajčírok v roku 1908, ktoré bojovali za zlepšenie svojich neľahkých pracovných podmienok – za zrušenie dlhého pracovného času a zvýšenie miezd.

Na Slovensku sa MDŽ oslavuje od roku 1921. Sviatok podporuje ženskú emancipáciu, je prejavom úcty k ženám – k ich právam a rovnoprávnosti, bez ohľadu na národnostné, etnické, kultúrne a ekonomické postavenie.  

Ženy sú nielen matkami, manželkami a dcérami, ale aj múzami. Ženskú krásu vo svojich dielach ospevujú spisovatelia, básnici, maliari, sochári, speváci aj filmári. Od nepamäti ich vnímajú ako princezné, kráľovné, bohyne a víly, ktoré predstavujú večnú inšpiráciu v ich osobných aj pracovných životoch.