23. mája 2024

Oddychový kútik na balkóne a lodžii

Balkóny a lodžie slúžia mestskému človeku aj na relaxáciu. Pohodlné sedenie a stolík vytvoria v priestore ideálny kútik na oddych, zeleň poskytne príjemnú atmosféru a sprostredkuje skvelé uvoľnenie po náročnom dni. 

Užívať si slnko a čerstvý vzduch je možné počas teplých dní aj v malom priestore, ak sa zariadi premyslene a účelne. Balkóny a lodžie sa na jar a v lete často stávajú našimi najnavštevovanejšími miestami v našich domácnostiach.   

Balkóny a lodžie sú skvelým miestom na oddych a dobrým útočiskom aj uprostred rušného veľkomesta. Ponúkajú jedinečnú príležitosť na pestovanie rastlín, ktoré vytvárajú zelené živé prostredie s úžasne upokojujúcou atmosférou.      

Aj na malej ploche možno pestovať širokú škálu rastlín – od kvetov, cez bylinky, až po malé ihličnany, ktoré prispievajú ku kvalite ovzdušia. Z muškátov a z iných ťahavých kvetov možno vytvoriť kvitnúce vankúše, ktoré prevísajú cez zábradlie.  

S trochou plánovania sa môže každý balkón a lodžia zmeniť na multifunkčný priestor, ktorý obohatí život mestského človeka. Možno tu pestovať trvalky aj letničky – petúnie, georgíny, vejárovky, pupence, železníky, pakosty, olovníky a iné.

Čo sa byliniek týka, v lete možno vonku pestovať nielen rozmarín, bazalku, tymian, mätu a medovku, ale aj iné druhy liečivých rastlín, ktoré skvelo poslúžia pri varení. A malý exteriérový gril obohatí každé posedenie s rodinou či s priateľmi.

Balkóny a lodžie ponúkajú mnoho možností, ako tráviť čas – či ide o pestovanie zelene, stolovanie, relaxáciu, spoločenské aktivity alebo o prácu. Od jari do jesene dobre poslúžia aj ako príjemný pracovný priestor, keďže práca na čerstvom vzduchu podporuje aktivitu a zlepšuje náladu.