28. apríla 2024

4 zásady pri pobyte na slnku

Jemná a citlivá pokožka môže na priamom slnku utrpieť poškodenia už po niekoľkých minútach slnečného žiarenia. Ľudia s takouto kožou by sa mali slniť obzvlášť obozretne a pleť si chrániť vhodnými opaľovacími prostriedkami. K ďalším dôležitým zásadám patrí dostatočný príjem tekutín, pokrývka hlavy a slnečné okuliare.   

Pri dlhšom pobyte na slnku je opakované nanášanie opaľovacích prostriedkov najmä na exponované časti tela dôležité. Jedná sa o tvár, uši, ramená a zadné strany nôh. V čase od jedenástej do pätnástej hodiny je lepšie zotrvať v tieni, pretože v tomto čase je intenzita slnečného žiarenia najsilnejšia.

V lete je starostlivosť o pokožku obzvlášť dôležitá. Je dobré používať kvalitné ochranné prostriedky – opaľovacie krémy, oleje alebo mlieka pred slnením aj po slnení a dbať na pravidelný pitný režim. Telo vylúči denne približne dva litre tekutín močom, stolicou, potom alebo dychom a tieto straty je potrebné po celý deň priebežne dopĺňať.      

Na priamom slnku je dôležitá aj pokrývka hlavy – šatka, klobúk alebo šiltovka a tiež ochrana očí. Slnečné okuliare plnia dve základné funkcie – pohlcujú svetlo a blokujú prechod ultrafialového žiarenia do očí, ktoré môže vyvolať rôzne zdravotné komplikácie – zápal očnej rohovky a iné poškodenia.  

Ak pocítite na slnku príliš veľkú únavu, slabosť alebo bolesť hlavy, tieto signály nepodceňte. Môže sa jednať o prehriatie alebo o úžeh. Prehriatie zo slnka a úžeh sa môže prejavovať aj veľkým smädom, malátnosťou, mdlobami, závratmi, nevoľnosťou alebo zvracaním.  

Pri prehriatí si ľahnite do tieňa a nohy si podložte tak, aby boli vyššie ako hlava. Zbavte sa priliehavého oblečenia a telo zásobujte tekutinami – čistú, vlažnú vodu je dobré piť po dúškoch. Hlavu, zátylok, podpazušia, zápästia, členky a šľapy ochladzujte studenými obkladmi. Následne vyhľadajte odbornú pomoc.