27. apríla 2024

Ako vybrať praktický kuchynský drez

Kuchyňa je podstatnou miestnosťou domácnosti, preto ešte pred jej zariaďovaním je dobré všetko do detailov premyslieť. Dizajn a účelnosť majú byť už pri plánovaní novej kuchyne v rovnováhe, aby vytvorili harmonické prostredie a dostatočné pohodlie pri práci.

Kuchynská linka – úložné priestory, pracovná plocha, varné centrum a umývacia zóna sú dominantou každej kuchyne. Pokiaľ chcete mať aj umývaciu zónu v kuchyni praktickú, pri výbere drezu dbajte na jeho veľkosť, hĺbku a materiál.

Skôr, než sa rozhodnete pre konkrétny typ drezu, reálne sa pozrite na to, ako kuchynský drez využívate. Koľko členov má vaša domácnosť, ako často varíte a či je drez potrebujete len na umývanie surovín, alebo aj na umývanie riadu.

Pri hĺbke kuchynského drezu nie vždy platí, že čím je drez hlbší, tým lepšie. Do hlbšieho drezu sa zmestí síce viac, avšak dobré je myslieť aj na chrbticu. Pri príliš hlbokom dreze sa gazdinka musí takmer stále predkláňať. Štandardná odporúčaná hĺbka kuchynského drezu je okolo dvadsať centimetrov.

Pri výbere drezu nepodceňujte praktickú využiteľnosť vaničky a nezabudnite ani na to, či potrebujete pri dreze priestor na odkvapkávanie riadu. Pokiaľ používate kuchynský drez často, zvážte mechanické diaľkové ovládanie výpuste.   

Čo všetko je pri plánovaní umývacej zóny v kuchyni potrebné premyslieť? Čo sa drezu týka, maximálne dôležitý je materiál. Nerezové a keramické drezy sú pevné, odolné voči chemikáliám a potrebujú len minimálnu údržbu. Granitové a sklenené drezy patria medzi štýlové kúsky, ktoré sa hodia najmä do luxusnejších kuchýň. Plastové drezy sú určené pre každý typ kuchyne, no dôležitá je kvalita plastu.

Či sa rozhodnete pre horný, spodný, presahovaný alebo celoplošný typ drezu z akéhokoľvek materiálu, kuchynská linka musí byť pred vodou chránená vždy. Preto okrem kvality drezu dbajte aj na kvalitu montáže. Hoci väčšina domácností dnes využíva na umývanie riadu umývačky riadu, kuchynský drez vždy zostane dôležitou súčasťou každej kuchyne.