28. apríla 2024

Rodinný dom s kvalitnou strechou

Pri voľbe typu strechy, výbere strešnej krytiny a strešných doplnkov je potrebné vnímať špecifiká lokality, v ktorej sa dom nachádza. Pri výstavbe strechy je dôležité používať kvalitné materiály a tie aj odborne aplikovať. Strešná krytina je hlavnou hydroizolačnou vrstvou v strešnom plášti.

Pred voľbou strešnej krytiny na rodinný dom sú dôležité poznatky o klimatických pomeroch lokality, v ktorej sa dom nachádza. Podstatná je tiež nosnosť konštrukcií domu a sklon strešných rovín. Funkčná strecha je však nereálna aj bez kvalitných klampiarskych prvkov a ich odbornej montáže.

Úlohu klampiarskych prvkov je ochrana strechy v každom počasí a bezchybné fungovanie odvodňovacieho systému rodinného domu. Realizácia klampiarskych prác môže nastať až po definitívnom ukončení všetkých murárskych, betonárskych a tesárskych úkonoch na rodinnom dome.

Klampiarske prvky riešia stavebné detaily domu. Sú významné pre bezproblémový odtok vody zo žľabov a zvodov, pri lemovaniach komínov, vikierov a  iných strešných otvorov. K realizácii je však potrebný odborný návrh.

K doplnkovému sortimentu striech patria hrebenáče, vetráky, koncové dielce, úchytky, háky a držiaky. Ríny, žľaby, zvody a iné komponenty sa v súčasnosti vyrábajú zo širokej škály materiálov rovnako, ako ľahké a ťažké strešné krytiny.

Základným prvkom odvodňovacieho systému strechy sú žľaby, ktoré ústia cez lievik do zvodov. Zvody sú zvislé potrubia, ktoré odvádzajú dažďovú vodu do kanalizácie alebo do voľného priestranstva v okolí rodinného domu. Počet zvodov sa odvíja od sklonu a veľkosti strechy.