28. apríla 2024

Relax pri záhradnom jazierku

V záhrade by nemala chýbať voda, ktorá tvorí najpôsobivejší okrasný prvok v priestore. Jazierka, potoky a vodné kaskády v záhrade vytvoria dynamiku a dodajú jej množstvo energie.

Páči sa vám prírodná záhrada? Prírodná záhrada môže obsahovať prvky lesa, lúky a aj vodnú plochu. V priestore by nemali chýbať stromy listnaté, ihličnaté, ovocné, kríky, kvety, trávy a byliny. Súčasťou prírodnej záhrady by mali byť zásobníky na zachytávanie dažďovej vody. Ideálne je, ak sa nepoužívajú pesticídy, ľahko rozpustné minerálne hnojivá a chemické postreky proti škodcom, ktoré ničia aj užitočné drobné živočíchy.

Dynamicky pôsobiace vodné prvky dodajú záhrade punc jedinečnosti. Potoky a vodné kaskády vyniknú v záhrade všade tam, kde najčastejšie smerujú pohľady jej majiteľov. Voda môže pretekať skalkou, svahom, z terasy, popri schodoch, aj cez trávnik. Málokto má to šťastie, že mu cez záhradu preteká prirodzený potok. Ideálnym miestom na založenie umelého vodného potoka je svahovitý terén, na rovnom pozemku bude však potrebné vytvoriť umelý spád.

Niekto preferuje pohľad na kľukato tečúci potok, iný na potok vedený v koryte a ďalšieho fascinuje záhradný vodopád. Umelý záhradný potok bez kameňov a rastlín je nereálny. Pri týchto doplnkoch však menej znamená viac, aby príliš veľa kameňov a rastlín nezakrylo pohľad na tečúcu vodu. Pokiaľ si plánujete vybudovať záhradné jazierko sami, na úvod si vyberte vhodné miesto. Potom môžete pokračovať výkopom jamy, uložením a omietnutím stien.

Po napustení vody do jazierka si v závere vyberte ryby a rastliny, ktoré sa vám páčia a ku ktorým inklinujete. Vhodným druhom rýb do záhradných jazierok je kapor, lisec, amur, jesen, červenica, hrúz, lieň, jeseter a mnoho iných. Rastliny v záhradnom jazierku by sa mali spolu kombinovať. Vhodné sú močiarne, filtračné i plávajúce. Na zriadenie funkčného biosystému budete okrem náradia potrebovať aj geotextíliu, fóliu, igelit, drevené laty a stĺpiky, piesok, kamene a riečny štrk.

Výsadba rastlín je vhodná najmä pri okrajoch, aby porast efektne orámoval celé koryto jazierka. Do záhradných potokov sú vhodné funkie, astilby, kosatce, ostrice, záružlie, nezábudky, pľúcniky, túžobníky, paprade a mnoho iných rastlín. Skvelý efekt vytvorí pár vodných rastlín pri kameňoch vo vode. Kamene v záhradných potokoch sú nielen estetickým, ale aj praktickým prvkom. Vodu aj trieštia, čím ju obohacujú o kyslík, ktorý podporuje rast koreňov, vývoj listov a kvetov.