28. apríla 2024

Máte doma klimatizáciu?

So stúpajúcimi jarnými teplotami siaha čoraz viac ľudí v domácnostiach aj po klimatizácii. Ak sa práve chystáte kúpiť do svojho obydlia klimatizáciu, je dobré vedieť, že klimatizačná jednotka nie je klasický domáci spotrebič. Dôležitú úlohu pri klimatizovaní priestorov zohráva kvalita samotného produktu a odborná montáž.

Klimatizácia súčasnosti nie je len o regulácii teploty, ale aj o regulácii vlhkosti a o čistom vzduchu. Prečo je kvalita vnútorného prostredia v domácnosti dôležitá? Štatistiky tvrdia, že človek strávi v interiéri až 90 % svojho života. A v ovzduší našich domov a bytov sa bežne nachádza prach, peľ, baktérie, mikróby, vírusy a iné nečistoty.

Pokiaľ sa človek často zdržiava v priestore, kde je nekvalitný vzduch, po čase môže na sebe spozorovať rôzne symptómy – podráždené sliznice, upchatý nos, slziace oči, bolesti hrdla, suchú pokožku a iné. Vďaka nekvalitnému vzduchu v interiéri človek prirodzene stráca nielen dobrú náladu, ale aj výkonnosť a produktivitu.

Je všeobecne známe, že kvalita vzduchu v domácnosti úzko súvisí s kvalitou zdravia všetkých členov rodiny. Či aktuálne doma klimatizáciu máte, alebo sa práve chystáte kúpiť novú, je dobré vedieť, že nedostatočná údržba klimatizačnej jednotky môže viesť k zaneseniu filtrov, k nižšej životnosti zariadenia a k vyššej spotrebe elektrickej energie. Naopak, kvalitný a pravidelný servis zaručí optimálny výkon jednotky, úsporu prevádzkových nákladov a slúži tiež ako prevencia pred neočakávanými poruchami. Je dôležité sledovať, ako rýchlo sa filtre v klimatizačnej jednotke zašpinia a tomu prispôsobiť čistenie.

Pri niektorých typoch klimatizácií so samočistiacimi filtrami potreba čistenia odpadá, staré filtre sa v predpísaných intervaloch len vymieňajú za nové. Pri laickej údržbe stačí pomocou navlhčenej handričky odstrániť na prednom paneli klimatizácie hrubé nečistoty, odborný servis klimatizácie vykonáva servisná firma. Ten zahŕňa čistenie výmenníkov, vaničky kondenzátu, kontrolu elektrického zapojenia, kontrolu chladiacej zmesi v systéme a ďalšie úkony.