28. apríla 2024

Čo ovplyvňuje kvalitu pleti?

Starnutie nie je jedinou príčinou vzniku vrások. Kvalitu pleti ovplyvňuje aj dedičnosť, stravovacie návyky, mimika tváre, opaľovanie, životné prostredie, ošetrovanie pleti a mnoho iných faktorov. Prírodné prípravky pokožku nielen zvlhčia a vyživia, ale urýchlia aj jej látkovú výmenu.

Koža je najväčší orgán ľudského tela. V priemere má hmotnosť štyri kilogramy a pokryla by plochu asi dvoch metrov štvorcových. Má viacero funkcií – je mechanickou bariérou voči okoliu, pomáha udržiavať telesnú teplotu, je zmyslovým orgánom hmatu, vylučuje z tela pot a iné látky.

Pokožka je vonkajšia ochranná vrstva kože, ktorá obsahuje živé a neživé bunky. Ak je tento ochranný plášť narušený, stráca vodu a stáva sa suchou. Suchá pokožka svrbí a vyvoláva pocit pnutia. Je náchylná na rýchlejší vznik vrások či ochabnutie. Koža obsahuje priemerne okolo sedemdesiat percent vody a je pre jej funkčnosť nevyhnutná.   

Pravidelná starostlivosť o pleť a kvalitná hydratácia je základom zdravo pôsobiacej pokožky. Kožné bunky by sa bez dostatočného množstva vody nezaobišli. No vyživenie a regeneráciu tváre možno dosiahnuť aj celkom obyčajnými prírodnými maskami – citrón, mrkva, uhorka, pomaranč, med, tvaroh, jogurt, olivový olej či domáce vajíčka sú ideálnymi ingredienciami na ich prípravu.  

Citrón je silný prírodný čistiaci prostriedok, pomáha obnoviť rovnováhu kyselín a zásad na povrchu kože, tiež z nej dokáže odstrániť prebytočný maz. Má vynikajúce sťahujúce a bieliace účinky, hojne sa používa najmä do masiek na tvár pri mastnejšom type pleti.  

Skvelú prírodnú domácu masku si môžete pripraviť z vajíčka a citrónu. Oddeľte bielok a vyšľahajte z neho sneh, potom zmes vymiešajte s citrónovou šťavou. Po nanesení nechajte masku pár minút pôsobiť a odstráňte vlažnou vodou. Denná starostlivosť o pleť je základ pre dobre vyzerajúcu tvár.