27. apríla 2024

Dokonalá letná rodinná dovolenka

Letná dovolenka je ideálnou možnosťou, ako načerpať množstvo pozitívnej energie. Príroda, voda, slnko a pohyb prispievajú k tomu, aby človek pookrial a lepšie zvládal svoje povinnosti počas celého roka. V lete je možné uniknúť realite všedných dní, cítiť sa uvoľnene a slobodne.

Každá zmena osvieži rodinné stereotypy, prospeje malým i veľkým. Nové prostredie pôsobí podnetne, obohacuje deti i dospelých. Pokiaľ radi spoznávate nové miesta a popritom sa radi venujete aj pohybovým aktivitám, skvelým tipom na letnú dovolenku sú hory. No aby bol pobyt na horách bezpečný, pri výletoch či túrach zohľadnite najmä fyzickú zdatnosť svojich detí.

Na začiatku dovolenky vždy začnite najprv s kratšími prechádzkami a ak ich deti zvládajú bez problémov, môžete voliť aj dlhšie. Športovať by sa nemalo s odporom, ale s potešením, preto sa zbytočnému fyzickému preťaženiu vyhnite. Tiež nie je potrebné deťom plánovať program do najmenších detailov, dôležitejšia je príjemná rodinná atmosféra a dobrá nálada.

Pokiaľ sa vyberiete na túru, trasu vyberajte podľa toho, či vaša rodina patrí medzi začínajúcich, alebo pokročilých turistov. Chodníky voľte vždy označené a neodbočujte z nich do neznámeho terénu. Ak sa počasie začne zhoršovať, radšej sa vráťte späť. V horskom prostredí používajte vhodné, nepremokavé oblečenie a aj za slnečného počasia si obujte pevnú obuv.

Tak ako hudba či výtvarné umenie, rovnako aj pohyb má na mozog človeka veľmi pozitívny vplyv. Jeho blahodarné účinky na organizmus sú nenahraditeľné. Ľudia, ktorí pravidelne športujú sú spokojnejší, vyrovnanejší a uvoľnenejší. Rodičia však niekedy svojim ratolestiam program na dovolenke až príliš nahustia a zbytočne prekombinujú. Preto aktivity vyberajte s citom aj s rozumom, aby potešili všetkých členov rodiny.