20. apríla 2024

Lepšie gurmánske zážitky vďaka porcelánu

Veľa ľudí si svoje príbytky skrášľuje porcelánom. Úžitkový a dekoratívny porcelán dodáva priestor šmrnc, zaujme na prvý pohľad a interiér pozdvihne na vyššiu úroveň. Výtvarníci, maliari a rytci vdychujú predmetom nevšedný pôvab a dokážu ulahodiť aj tým najnáročnejším estétom.

Výnimočný porcelán zdobí naše obydlia už stovky rokov, do domácností vnáša krásu a potešenie. Výrobcovia skrášľujú úžitkové a dekoratívne predmety z porcelánu originálnymi vzormi a unikátnymi farby, ktoré esteticky obohacujú naše domovy.

Úžitkový a dekoratívny porcelán ukrýva v sebe čaro tradícií. Či sa jedná o riad alebo bytové doplnky, všetky predmety vynikajú svojim charakteristickým skvostným dizajnom, ktorý vytvárajú profesionálni umelci – návrhári, výtvarníci, maliari a rytci.

Exkluzívny servis z porcelánu aj pri bežnom stolovaní prispieva k skvelej sviatočnej nálade. Vďaka svojmu okázalému dizajnu, zaručuje pri jedle príjemné pocity a stolovaniu dodáva špeciálny šmrnc – spríjemňuje každý obed aj večeru.  

Porcelán je známy od siedmeho storočia nášho letopočtu – pochádza zo starej Číny, z ktorej sa v šestnástom storočí začal vyvážať do celej Európy. Na výrobu porcelánu sa používa kaolín – špeciálny druh bielej hliny, ktorá sa vyskytuje a ťaží len na určitých miestach.

Pred výrobou sa hlina najprv prečistí a premýva. Potom sa suší, zmiešava s prísadami a na záver sa formuje do požadovaných tvarov. Surové výrobky sa vypaľujú v peci – teplota a čas vypaľovania závisia od veľkosti a druhu konkrétnych predmetov.

Po vypálení sa povrch porcelánu zdobí, maľuje a opäť vypaľuje. V súčasnosti sa porcelánové výrobky zdobia rôznymi maliarskymi či grafickými technikami a väčšina umelcov považuje svoju prácu za poslanie.  

Pri ručnej výrobe porcelánu sú na umelcov kladené vysoké požiadavky – bezchybné rozlišovanie farieb a odtieňov, priestorové videnie, maximálna koncentrácia a presnosť. No výtvarníci a rytci potrebujú nielen tvorivé, ale aj praktické myslenie.