3. mája 2024

Chystáte sa renovovať schodisko?

Máte doma drevené schodisko? Hoci je drevo úžasný materiál, nič nevydrží večne. Aj kvalitné drevené schody potrebujú po istom čase opravu. Ak sa však ich renovácia vykoná včas, zvládnete ju sami a nebudete musieť volať ani odborníkov.

Poškriabané schody a olúpané zábradlie stráca na atraktivite a časom aj na bezpečnosti. Ak vám cestou do vrchného poschodia bijú do očí škrabance na dreve a rukami sa zadrhávate o odlupujúcu sa farbu zábradlia, je načase s tým niečo spraviť. Ak zvolíte správne prostriedky, zvládnete renováciu schodiska aj svojpomocne.

Skôr než sa pustíte do opravy, počítajte s tým, že vstup do vyšších poschodí budete musieť na istý čas oželieť, kým všetko na schodisku dobre preschne. V tomto smere sa naozaj nevyplatí ponáhľať. Pred renováciou dôkladne skontrolujte stav každého schodu. Ak ho „zdobia“ ryhy alebo dokonca registrujete zošliapané miesta, bude nutné vziať si na pomoc brúsku.

S pomocou brúsky najprv dôkladne odstráňte starý lak. Praskliny a menšie diery zatmeľte, nechajte dobre preschnúť a potom jemným šmirgľovým papierom zľahka drevo prebrúste, aby bol povrch dokonale hladký. Vzniknutý prach odstráňte vysávačom. Takto bude povrch schodov pripravený na lakovanie. Následne nepodceňujte voľbu laku, ktorým schody natriete.

Lak má zaistiť krásny vzhľad a zároveň vytvoriť mechanicky odolný povrch. Vyskúšajte Xyladecor podlahový lak, ktorý schodom dodá hodvábny povrch, odolný proti oderu. Nemení farbu dreva, preto netreba použiť podkladový lak. Nezapácha a má vysokú mechanickú odolnosť. Je vhodný na rôzne drevené povrchy. Lak nanášajte štetcom v smere vláken dreva a na vytvorenie dlhodobej ochrany aplikujte aspoň dve až tri vrstvy. Každú nechajte dôkladne preschnúť.

Súčasťou schodiska je i zábradlie, na ktoré by ste pri renovácii nemali zabudnúť. Ak je z dreva, platia pre jeho opravu rovnaké pravidlá, ako v prípade drevených schodov. V mnohých domoch je však klasické kovové zábradlie, na ktorom sa často prejavuje korózia. Túto chybu je nutné pred aplikáciou nového náteru odstrániť. Najlepší výsledok prinesie drôtená kefa, vŕtačka s drôteným nadstavcom, uhlová brúska so šmirgľovým kotúčom a šmirgľový papier.

Obrúsený povrch je nutné riadne omiesť a umyť vodou s prídavkom saponátu. Povrch sa tak odmastí a náter sa lepšie prichytí. Hammerite priamo na hrdzu – Kováčska farba je ideálnou voľbou, keďže ju môžete nanášať priamo na skorodovaný kov, bez nutnosti základovej farby. Zaistí aktívnu ochranu pred koróziou až na osem rokov. Náter rýchlo schne a vďaka novej technológií DUAL TECH je zaručená jeho vysoká vodotesnosť. Farbu aplikujte štetcom aspoň v dvoch vrstvách v rozstupe minimálne šesť hodín.