3. mája 2024

Šťavnaté grilované mäso a zelenina

Keď sa vo vzduchu vznáša aróma grilovaného mäsa a zeleniny, všetkým vôkol sa zbiehajú slinky na voňavé jedlo pripravené na grile. Ak však chcete, aby bol grilovaný pokrm skutočne chutný a šťavnatý, nepodceňte kvalitu mäsa, výber ingrediencií a marinovanie. Vďaka dobrej marináde sa z grilovaného jedla stáva pravý gurmánsky zážitok.   

Z bravčového mäsa sa dobre griluje krkovička, ale aj pliecko či rebrá, pretože sú šťavnaté a z hovädziny je na grilovanie skvelá roštenka. Z hydiny sú populárne najmä krídelká, no aj stehná a prsia. A obzvlášť obľúbeným pokrmom sú pre mnohých gurmánov tiež grilované ryby. Pri príprave mäsa však nepodceňte význam marinovania a pred tepelnou úpravou ho celé ponorte do marinády.

Aby grilovanie bolo úspešné, dbajte nielen na výber mäsa, ale aj na výber ostatných ingrediencií. Mäsité pokrmy je dobré dochutiť koreninami a čerstvými bylinkami. Skvelý šmrnc jedlám dodá rozmarín, koriander, estragón, majorán či oregano, ktoré navyše podporia aj dobré trávenie. Tuhšie mäso v marináde ponechajte viac hodín – ideálne cez noc, v uzavretej nádobe, v chladničke. A pokiaľ ho nakrájate na rovnako veľké kúsky, marináda do neho vsiakne rovnomerne.   

Medzi základné ingrediencie do marinády na mäso z hydiny a rýb patrí olivový olej, biele víno, jemne nasekané bylinky, cibuľa, cesnak, soľ a koreniny podľa chuti. Na bravčové mäso je to olivový olej, maslo, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie a mnohé druhy byliniek – rozmarín, tymian, šalvia a iné. Či sa rozhodnete grilovať mäso rybie, kuracie, bravčové, hovädzie alebo jahňacie, pri kúpe nepodceňte jeho kvalitu a čerstvosť .

Zrelosť – krehkosť mäsa je pri balených druhoch uvedená na etikete. Možno ju však vylepšiť niekoľkými kvapkami citrónovej či ananásovej šťavy. Výslednú kvalitu ovplyvňuje štruktúra, hrúbka a vnútorná teplota mäsa na začiatku grilovania. Následne je dôležitý stupeň žiaru a dĺžka tepelnej úpravy. Dĺžka grilovania sa líši podľa druhu mäsa – najrýchlejšie sú pripravené ryby. A ako zistiť vnútornú teplotu mäsa? Okrem vizuálnej kontroly je možné použiť aj vpichový teplomer.     

K mäsitým pokrmom sa úžasne hodí grilovaná zelenina. Pri jej výbere sa žiadne medze fantázii nekladú – cuketa, špargľa, baklažán, paprika, paradajka a mnoho ďalších šťavnatých plodov láka svojou skvelou chuťou. A za povšimnutie stojí aj grilovaná kukurica, zemiaky, šampiňóny či syry. Či sa rozhodnete pre tofu, oštiepok, hermelín, alebo iné druhy syrov, svoju voľbu určite neoľutujete.