2. mája 2024

Alergia na pele drevín, tráv a burín

Jarná príroda a rozkvitnutá zeleň je nádherná, no prináša so sebou aj sprievodné javy, ktoré komplikujú život alergikom. Pele z drevín, tráv a burín im spôsobujú nemalé problémy – alergické reakcie, ktoré znižujú ich výkonnosť a fungovanie v bežnom živote.  

Ľudia trpiaci sennou nádchou by na pobyt v prírode mali využívať buď dážď, alebo obdobie tesne po daždi, kedy sa v ovzduší nachádza minimálne množstvo peľov. Je dobré sa vyhýbať okrajom lesa, ktoré fungujú ako filtre, kde je koncentrácia stromových peľov najvyššia. Hlbšie v lesoch je peľu podstatne menej.

Čo sa vodných plôch týka, pre alergikov sú vhodné vodné plochy s piesočnými a kamenistými okrajmi, nie s trávnatými brehmi. Počas pobytu v prírode im dobrú službu preukážu slnečné okuliare a prikryté vlasy. Zdrojom trávových peľov sú mnohé byliny a buriny – od žihľavy, cez palinu, až po ambrózie, ktoré kvitnú počas celého leta.

Po návrate z exteriéru je dôležitá očista. Pri sprchovaní je žiaduce nielen umytie tela, ale aj umytie vlasov, aby sa pele z vlasov neprenášali na posteľnú bielizeň a iné textílie. Tiež pomôže, ak sa v domácnosti alergikov používa čistička vzduchu a ak sa z interiéru odstránia záclony a koberce.