28. apríla 2024

Ako zariadiť obývaciu izbu

Veľké, vzdušné a reprezentatívne – tak pôsobia dnešné interiéry vo väčšine domácnostiach. Ak vlastníte dom či byt s dostatočne priestrannými miestnosťami, skúste pri zariaďovaní obývacej izby vsadiť na honosnejší štýl.

Módne trendy v zariaďovaní sa z času načas menia a určujú vždy trochu iné pravidlá. No rokmi sa menia aj naše nároky na to, čím chceme byť obklopení a mení sa aj náš pohľad na dizajn a pohodlie. Preto je dôležité nábytok do obývacej izby vyberať podľa vlastných aktuálnych preferencií.

Tendencia mať v domácnosti prírodu sa v posledných rokoch dostáva do popredia záujmu. Prírodné materiály pri zariaďovaní obydlí tak dostávajú čoraz väčší priestor. V interiéroch evokujú pocity bezpečia a útulnosti, po ktorých túži väčšina z nás.

Čo sa nosí v dnešných obývačkách? Nábytok z prírodných materiálov a vkusné bytové doplnky, ktoré v priestore vytvárajú príjemnú atmosféru. Pocit zázemia dosiahnete nielen vďaka vhodne zvolenému nábytku a sedacej súprave, ale aj vtedy, ak v priestore použijete v primeranom množstve správny druh dekorácií, textílií a izbovej zelene.

Skôr ako začnete uvažovať nad štýlom, materiálom a farbou nábytku do obývačky, odpovedzte si na otázku, aké funkcie by mal nábytok v nej plniť. Či chcete do obývacej steny ukladať len dekoratívne bytové doplnky, knihy a kvety alebo či majú jednotlivé diely pojať do svojich útrob viacero vecí a predmetov. Podľa toho sa rozhodnite pre subtílnu alebo robustnejšiu zostavu a k nej zvoľte sedačku, ktorá s ňou bude prakticky aj esteticky ladiť.