28. apríla 2024

Ako zariadiť zádverie a predsieň?

Keďže v domoch a bytoch ide pri zádveriach a predsieňach o veľmi malý priestor, pri zariaďovaní treba myslieť hlavne na účelnosť. Maximálne vhodný je subtílny a vysoko funkčný nábytok z ľahko udržiavateľných materiálov.   

Zádverie sa obvykle nachádza v rodinných domoch. Jedná sa o minimálny priestor s vysokou frekvenciou pohybu medzi hlavnými vchodovými dverami a domácnosťou, ktorý slúži na odloženie vrchného odevu a obuvi.  

Je dôležité vedieť, že svetlá šírka zádveria by nemala byť menšia ako sto centimetrov, ideálne sa však odporúča stodvadsať a viac, pričom je potrebné zohľadniť aj počet členov v domácnosti a ich individuálne potreby.

Predsieň je o niečo väčší priestor a vstupuje sa do nej buď zo zádveria alebo priamo zvonka. Slúži na privítanie hostí, uloženie kabátov, topánok, dáždnikov a ďalších vecí. Minimálna šírka má dosahovať okolo stodvadsať centimetrov.  

V predsieni je potrebný stojan na zvršky, vešiakový panel, police, zásuvky a skrinky na topánky. V priestore nesmie chýbať zrkadlo, kvalitné osvetlenie a miesto na sedenie, no aj voľný priestor na pohyb pri obliekaní a obúvaní. 

Predsieň nepotrebuje veľa nábytku, ale dobre premyslené a jednoduché odkladacie plochy, do ktorých je pohodlný prístup. A v tomto malom priestore hrajú dôležitú úlohu tiež vedomosti o vlastnostiach farieb.   

Ako priestor opticky zväčšiť? Predsieň bude opticky väčšia a vzdušnejšia, ak steny budú vymaľované studenými farbami v bledých alebo v pastelových odtieňoch. Svetlosť pridá aj strop natretý nabielo.     

Dosiahnuť pocit útulnosti v tak malom priestore chce tiež štipku fantázie. Veľa záleží nielen na výbere nábytku, ale aj na doplnkoch – na kobercoch, svietidlách, zrkadlách, obrazoch, kvetoch a iných dekoráciách.