18. apríla 2024

Ako vybrať a osadiť okná do domácnosti

Svetlo významne ovplyvňuje ľudskú psychiku – dokáže pozdvihnúť náladu, zvýšiť aktivitu a produktivitu. Prirodzené svetlo v priestore vylepšuje celkovú atmosféru a aj preto sú dnes domácnosti s veľkoplošnými oknami stále častejším javom.

Je všeobecne známe, že v krajinách s nízkym počtom hodín slnečného svitu, ľudia oveľa častejšie trpia depresiami, než v tých častiach sveta, kde je slnečných dní dostatok. Pri výbere okien do domácnosti sa však zamerajte nielen na materiál, z ktorých sú okná vyrobené, ale aj na kvalitu a funkčnosť všetkých ostatných komponentov. 

Pri moderných oknách je vďaka súčasným materiálom situácia ohľadom tepelných strát veľmi priaznivá. Funkčnosť okna závisí od materiálu, správne izolovaného rámu, kvalitného zasklenia a odborného osadenia. K dobrému fungovaniu okna prispieva aj moderné kovanie a dvojstupňové tesnenie.

Prvé tesnenie slúži ako dažďová zábrana, ktorá zamedzuje preniknutiu vody. Druhé tesnenie je vetrová prekážka vo forme tesniacich profilov. Celoobvodové kovania dodajú oknám väčšiu stabilitu a vďaka nim sa s okennými krídlami aj ľahšie manipuluje.

Energeticky najslabším miestom každého okna je časť styku sklenenej tabule s rámom. Na elimináciu strát v tomto bode sa používajú tepelné rámiky, ktoré sú obvykle z plastu, majú kovové hrany a sú vystužené oceľou.

Ak sa chcete vyhnúť zbytočným tepelným stratám, dbajte nielen na výber okien, ale aj na ich odborné osadenie, aby po zabudovaní nevznikli škáry a netesnosti medzi oknom a ostením. Osadené a ukotvené okenné rámy je potrebné fixovať do správnej polohy pomocou nosných a vymedzovacích podložiek.

Na vyplnenie škár sa používajú peny, tmely a povrazce. Okenné krídla sa osádzajú až po ich úplnom stvrdnutí. Vonkajšie parapety musia byť správne vyspádované, aby dažďová voda z okna bezpečne stekala mimo muriva a nepáchala škody na fasáde.