27. apríla 2024

Ako vybrať obraz do domácnosti

Životný priestor má okrem funkčnosti poskytnúť aj estetické zážitky. Sú to práve umelecké diela, ktoré prinášajú do domácností radosť a potešenie z krásna. Vyvolávajú skvelú atmosféru a príjemné pocity.  

Umelecké diela sú zdrojom inšpirácie a dobrej nálady. Prostredníctvom obrazov výtvarní umelci interpretujú svoje nálady, pocity a myšlienky. Každé dielo však definuje aj vkus svojho majiteľa, preto výber obrazov do domácnosti nemožno podceniť, ani unáhliť.

Výtvarné umenie ukrýva v sebe čaro, ktoré domovu dodáva šarm a štýl. Pomáha dotknúť sa sveta snov, túžob a prianí. Obrazy majú schopnosť kreatívne formovať ľudí a umožňujú im vnímať krásu v koncentrovanej podobe.

Obrazy spestria holé steny, vdýchnu priestoru život a pomáhajú dotvárať esteticky hodnotný domov. Sú nielen pútavou dekoráciou, ale aj odrazom duše svojich majiteľov. Dokážu fascinovať, môžu byť vášnivé aj dynamické, upokojujúce aj meditatívne.

Krásny obraz dokáže osviežiť unavený priestor, zlú náladu zmeniť na dobrú a dobrú na ešte lepšiu. Prebytok obrazov či nevhodne zvolené motívy sú však na škodu. Pokiaľ obraz pôsobí nevkusne, príliš chladne, smutno alebo pochmúrne, do domu a bytu nepatrí.

Umelecké diela treba vyberať s citom aj s rozumom, aby miestnostiam dodali nádych noblesy a vyčarili v nich príjemnú atmosféru. Umelecké diela majú byť dôvodom na zastavenie sa, zamyslenie sa a načerpanie duchovnej potravy.  

Obrazy je dobré vyberať nielen podľa vkusu a nálady, ale aj podľa miestnosti, v ktorej má byť umiestnený. Nemožno si všímať len to, či sa dielo budúcemu majiteľovi páči, ale aj to, či sa do priestoru hodí – dôležitý je motív, farebnosť aj rozmer.

Kto pri zariaďovaní preferuje minimalistický štýl, môže si zvoliť výrazný veľkorozmerný obraz alebo viacdielny obraz, ktorý v priestore skvelo vynikne. Pokiaľ však interiér hýri farbami, do neho je vhodný jemný obraz, v neutrálnych farbách.