2. mája 2024

Báječný relax v rodinnom bazéne

Kto sa rád kúpe a často pláva, nemusí nutne každý rok obiehať cestovné kancelárie a zbytočne dlho za vodou cestovať. Pokojne môže zostať aj doma, ak vlastní rodinný bazén, ktorý poskytne skvelé služby celej rodine.     

Rodinný bazén je ideálnym riešením nielen na aktívne trávenie voľného času, ale aj na schladenie sa v horúčavách. Pri rodinných bazénoch je však dôležitá čistota vody a bezpečnosť.

Podstatná je protišmyková dlažba v celom okolí domácej vodnej oázy a protišmykový vstup do vody. No zabudnúť netreba ani na bezpečnostné bariéry alebo na bazénový alarm najmä vtedy, ak sú v rodine malé deti alebo domáce zvieratá.      

Na čistote bazénovej vody sa okrem dezinfekčných prostriedkov podieľa aj filtračný systém. V bazénoch sa najčastejšie využívajú dva základné typy – prvý je založený na zabudovanom systéme filtračných trubíc a druhý je realizovaný pomocou filtračnej jednotky.

Úprava vody v bazéne býva často spájaná s dvoma termínmi – primárna a sekundárna technológia. Primárna technológia je určená predovšetkým pre väčšie objekty, pre bežné rodinné typy bazénov sa najčastejšie využíva sekundárna.

Pravidelná údržba vody počas sezóny spočíva v priebežnom odstraňovaní hrubých nečistôt z vodnej hladiny a v pravidelnom čistení vody dezinfekčnými prostriedkami, aby pH vody malo správnu hodnotu.

Na úpravu bazénovej vody je možné zvoliť nielen chlór, ale aj aktívny kyslík, ozón, bróm a iné prostriedky. Kto nevlastní automatické vyhodnocovacie zariadenie, ten by mal hodnotu pH testovať pomocou testovacích pásikov raz týždenne.