28. apríla 2024

Ako sa pripraviť na plesovú sezónu

V minulosti boli plesy vnímané ako príležitosť, kde sa mohli zoznámiť ľudia zo strednej a hornej vrstvy spoločnosti. Dnes tento pôvodný dôvod už zaniká, no plesy sa tešia aj napriek tomu stále väčšej obľube.     

Plesová sezóna je plná noblesy, elegancie, luxusu a distingvovanej zábavy. Dámske aj pánske spoločenské oblečenie je z roka na nápaditejšie, originálnejšie, honosnejšie a krajšie. V akej róbe sa blysnúť na plese?   

Dámske plesové róby môžu byť v rôznych strihoch a prevedeniach, no dĺžka šiat má vždy siahať po zem. Vítané sú čipky aj glitre. Čo sa farieb týka, dnes sú v kurze klasické elegantné tmavé šaty, no tiež zlaté či strieborné trblietavé odtiene.   

Čomu sa na plese vyhnúť? Nepohodlným, príliš vypasovaným a vyzývavým šatám. Dámska róba má dokonale ladiť nielen s topánkami a s malou kabelkou, ale aj so šperkmi. Neutíchajúcim trendom sú na plesoch dodnes čelenky. 

Dôležitý je tiež mejkap a účes, ktorý má vydržať po celú noc. Odporúčané sú pevnejšie účesy, ktoré nezmenia ľahko tvar. Ak žena zvolí na ples výraznejšie líčenie a prenikavejší parfum, nejedná sa o žiaden prehrešok.   

Muži to majú s oblečením o čosi jednoduchšie, stačí im tmavý oblek, slávnostná kravata alebo motýlik. Na luxusnejšie plesy sa hodí frak alebo smoking, no partneri by mali byť navzájom vždy dokonale zladení.