28. apríla 2024

Vianočná štóla a čajové pečivo

Vianočné sviatky si bez podmanivej vône sviatočných koláčov a iných maškŕt nevieme ani predstaviť. Vôňa medu, čokolády, kokosu, škorice a vanilky každoročne opantá všetky naše vnemy a zmysly.

Vianočné sviatky sú obdobím hojnosti a maškrtenia, v ktorom nesmú chýbať ani chutné domáce cukrovinky. Nechajte sa tento rok inšpirovať našimi jednoduchými receptami a upečte si dobroty, ktoré zvládne aj kuchár začiatočník.    

Máte radi čajové pečivo? Prinášame vám skvelý recept na vianočné sušienky, na ktoré budete potrebovať: 100 g kokosu, 230 g hladkej múky, 250 g masla, 120 g práškového cukru, 3 PL kakaa a 100 g čokolády na namáčanie.

Mäkké maslo zmiešajte s ostatnými surovinami a potom nechajte odležať v chladničke. Z cesta vykrojte ľubovoľné útvary a upečte v predhriatej rúre na 180 C. Po vychladnutí môžete sušienky namočiť aj do roztopenej čokolády a rôzne dozdobiť.  

Na vianočnú štólu budete potrebovať: 250 g cukru, 150 g mletých vlašských orechov, 150 g hrubej múky, 50 g masla, 8 ks vaječných bielkov, 2 PL rumu, kandizované ovocie podľa chuti – hrozienka, brusnice, čerešne a pomarančovú kôru.

Z bielkov ušľahajte sneh a postupne doň vmiešajte cukor, múku a maslo. Potom pridajte rum, nasekané kandizované ovocie a pomleté orechy. Zmes vylejte do formy a upečte. Kto chce, pred podávaním môže štólu posypať aj práškovým cukrom.