2. mája 2024

Vianočný stromček a čarovná vôňa ihličia

Pokiaľ ste sa tento rok rozhodli pre živý stromček a pravú vôňu ihličia, ktorá počas sviatkov vnáša do domácností nádhernú atmosféru, je dôležité vedieť, ako stromček udržať čo najdlhšie vo forme.    

Tradícia vianočných stromčekov počas sviatkov sa v našich končinách udomácnila pred vyše tristo rokmi. Pred kúpou stromčeka je však dobré vedieť, že najdlhšie vydrží jedlička a najrýchlejšie opadáva ihličie zo smreka.     

Ako sa o rezaný stromček postarať? Po kúpe treba stromček nechať zaklimatizovať, pretože nárazová zmena teploty mu spôsobuje šok. Stromček je dobré nechať určitý čas vonku vo vedre s vodou, na tienistom mieste.   

V interiéri stromček umiestnite dostatočne ďaleko od vykurovacieho telesa. Borovice majú spravidla široké vetvy, jedle sú z pohľadu obvodu považované za stred a smrek vo všeobecnosti patrí k najužším druhom stromčekov.

Ideálny stojan pre vianočný stromček je stojan s integrovanou vaničkou, v ktorej treba udržiavať stálu hladinu vody. Do vaničky sa oplatí pridať aj špeciálny koncentrát, ktorý bráni rozvoju hnilobných procesov.

Stromček je vhodné kupovať na začiatku predaja, kým je najväčší výber. Okrem klasického rezaného stromčeka sa však môžete rozhodnúť aj pre ihličnaté stromčeky v kvetináčoch, ktoré je možné po sviatkoch presadiť do záhrad.