3. mája 2024

Pre krásny úsmev a zuby ako perličky

Staráte sa o svoje zuby správne? Prevencia a kvalitná zubná hygiena je pre zdravý chrup najrozumnejším riešením aj v dobe laserových vŕtačiek a moderných technológií. Veď prevencia nebolí a pravidelná hygiena vôbec nezaberá veľa času.    

Kladný postoj k vlastnému zdraviu je viac, než len výzva. Zdravý životný štýl pomáha v prevencii pred mnohými ochoreniami, ktoré spôsobujú zbytočné utrpenie. Je dôležité vedieť, že mnohým zdravotným komplikáciám v ústnej dutine sa dá pomerne jednoducho a úspešne vyhnúť.       

Zuby slúžia na drvenie potravy, skladajú sa z koreňa, krčku a korunky. Dieťa má dvadsať mliečnych zubov – osem rezákov, štyri očné zuby a osem mliečnych stoličiek, ktoré sa v ústnej dutine nachádzajú dočasne. Mliečne zuby sú v porovnaní so stálymi zubami menšie, majú tenšie korene a svetlejšiu farbu.

Dospelý človek má tridsaťdva trvalých zubov – osem rezákov, štyri očné zuby, osem črenových zubov a dvanásť stoličiek. Ideálna frekvencia preventívnych zubných prehliadok u stomatológa je jedenkrát ročne a odborná dentálna hygiena dvakrát ročne alebo viac, podľa individuálneho odporučenia lekára.  

Zubné kazy patria medzi najrozšírenejšie zubné ochorenia. Toto ochorenie sa vyznačuje úbytkom minerálnych látok a tvrdých zubných tkanív. Na vzniku kazu sa podieľajú najmä mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v zubnom povlaku, no tiež sacharidy a iné látky, ktoré sa nachádzajú v bežných potravinách.

Na to, čo sa deje s našimi zubami má vplyv, okrem iných faktorov, aj pH v ústnej dutine, ktoré má mať neutrálnu hodnotu 7 pH. Povlak zo zubov sa najúčinnejšie odstraňuje vertikálnymi ťahmi kefky, zuby je však dôležité čistiť pravidelne a postupne, jeden po druhom a nie niekoľko zubov naraz.

Povlak sa vytvára nielen na zuboch, ale aj v medzizubných priestoroch, na ďasnách a na jazyku. Preto denné čistenie zubov vhodnými kefkami, používanie medzizubných kefiek, dentálnych nití, zubných spŕch, škrabiek na jazyk, kvalitné zubné pasty a ústne vody sú pre zdravú ústnu dutinu dôležité.