5. mája 2024

Deti v sieti digitálnych technológií

Od istého veku majú deti pri objavovaní sveta väčšiu slobodu a samostatnosť. Keď začnú chodiť do školy a navštevovať rôzne krúžky, chodievajú samé domov a aj vonku sa čoraz častejšie pohybujú bez dozoru dospelých.     

Dnes používa mobilný telefón vo veku od šesť do deväť rokov viac ako polovica detí. Fyzický vek dieťaťa však v tomto smere nezohráva kľúčovú úlohu. Dôležitá je jeho osobnosť – psychická vyzretosť a pocit zodpovednosti.   

Dieťa má rozumieť tomu, komu môže dať svoje telefónne číslo, čo môže fotografovať, aké hry môže používať a aké stránky na internete navštevovať, pretože aj v tomto prípade platí, že internet je dobrý sluha, ale zlý pán.  

Dnešné deti začínajú s používaním internetu oveľa skôr a intenzívnejšie, než deti v minulosti. A čím sú staršie, tým trávia vo virtuálnom svete aj viac času. Pre deti, ktoré si nedokážu uvedomiť jeho nástrahy, však predstavuje určité riziko.     

Je dôležité vedieť, že nástrahy na dieťa môžu číhať nielen v reálnom svete, ale aj v tom virtuálnom. Preto je nutné v on-line priestore deti pred hrozbami chrániť a vopred ich pred nimi varovať. Podstatné sú správne návyky.   

S deťmi je potrebné o rizikách digitálnej doby nielen diskutovať, ale ich aj kontrolovať a používať služby, ktoré deti v on-line svete chránia. Je dôležité, aby rodičia mali dobrý prehľad o tom, na čo deti internet využívajú.

Rodičia by mali vedieť, koľko času deti na internete trávia, aké stránky navštevujú a aké aplikácie používajú. Je dôležité dopriať deťom slobodu, no zároveň je potrebné chrániť ich pred možným nebezpečenstvom.