27. apríla 2024

Ako vybudovať komfortnú záhradu

Mnoho ľudí stavia či kupuje rodinný dom najmä kvôli záhrade. No na to, aby ste si vy a vaša rodina mohli zeleň a prírodu užívať plnými dúškami, usporiadanie priestoru musí byť prispôsobené vašim potrebám.

Pred budovaním záhrady by si každý mal položiť niekoľko základných otázok. Mám so záhradou a s pestovaním skúsenosti? Chcem okrasnú či úžitkovú záhradu? Ako chcem priestor využívať? Na oddych či na aktívny relax – na sadenie, pestovanie, polievanie, vyplievanie, rýľovanie, hrabanie a kosenie?

Koľko času budem na záhrade tráviť a koľko z toho chcem venovať údržbe zelene, aby som neobmedzil svoje osobné voľno a iné záľuby? Dávam prednosť víkendom a dovolenkám doma či mimo domova? Mám malé deti, ktoré sa správajú ako neriadené strely, alebo sú už odrastené a pokojné? Ich domáci maznáčik je maličký psíček alebo obrovská doga?     

Pred budovaním záhrady je potrebné mať od začiatku jasnú predstavu, na aké účely má exteriér rodinného domu svojim obyvateľom slúžiť a čomu všetkému v záhrade chcú majitelia venovať svoju energiu. Odpovede na všetky otázky preto majú byť pravdivé a pri budovaní záhrady sa musia rešpektovať, pretože odrážajú životný štýl rodiny.

Obzvlášť dôkladne treba zvážiť, koľko zo svojho osobného času hodlá rodina obetovať záhradkárskym prácam. Pokiaľ rodina chce záhradu využívať najmä na relax – na povaľovanie, opaľovanie, plávanie, grilovanie a sladké ničnerobenie, v takom prípade je lepšie zväčšiť terasu, alebo si zriadiť dve. Jednu na rannú kávičku, druhú na poobedňajšiu siestu.

Vtedy sa oplatí na pozemku radšej postaviť bazén, hojdačku, detské pieskovisko, letnú kuchyňu, prístrešok s grilom a zeleň len dotvorí atmosféru tohto súkromného raja. Záhradu je možné vybudovať aj s menším sortimentom rastlín, s ovocnými stromami, ucelenými trávnatými plochami, s hustými záhonmi kríkov a s trvalkami na štrkovom podklade, kde burina nebude mať šancu.